موزاییک چیست و چه کاربردی دارد؟

یکی از مصالح ساختمانی پرکاربرد در ایران موزاییک است که بعنوان کف پوشی متراکم برای کف حیاط، کف ساختمان، فرش کف پیاده رو، سنگ فرش باغ و مواردی از این قبیل استفاده می شود. استفاده از موزاییک در اروپا و بخصوص کشور های ایتالیا و آلمان رایج است. موزاییک نوعی بتن است متشکل از سیمان، ماسه، سنگ دانه، پودر سنگ و آب که با به کارگیری روش هایپرسی و ویبره ای (که در ذیل به صورت خلاصه تعریف می کنیم) فشرده و متراکم می شوند . موزاییک ها از دو لایه زیرین(نارین) و لایه رویه (رنگ موزاییک) تشکیل می شوند، لایه زیرین که دارای ضخامت زیادی است از سیمان ، آب و ماسه تشکیل شده و دارای قدرت تحمل فشار زیاد است و لایه رویه نقش تزیینی و تنوع رنگ و نقش های زیادی دارد. موزاییک در ایران بیشتر در شهرهای اصفهان و میبد یزد تولید می شود.

موزاییک در لغت به چه معناست؟

موزاییک در لغت به معنای کنار هم چیده شدن است و به سنگ های درکنارهم چیده شده که نقش یا تصویری را درکنارهم می سازند موزاییک گفته می شود.

روش های تولید موزاییک

روش پرسی: در این روش بتن را در قالب می ریزند و با استفاده از دستگاه پرس و با فشار زیاد آن را فشرده و متراکم می کنند که این فشار بسته به نوع موزاییک و مواد به کار رفته در آن متغیر است؛ این موزاییک ها باید پس از ساخت، ساب بخورند تا سطح صاف و صیغلی پیدا کنند.

روش ویبره ای یا لرزشی : در این روش هیچ فشاری به بتن وارد نمی شود و با استفاده از دستگاه لرزاننده فشرده می شود؛ موزاییک هایی که به این روش ساخته می شوند خود دارای سطی صاف هستند و نیازی به ساب خوردن ندارند اما نوعی موزاییک ویبره ای وجود دارد که به دلیل داشتن سنگ دانه های تزیینی باید عمل سایش روی آنها انجام گیرد.

 

انواع موزاییک در بازار

موزاییک در بازار امروز از تنوع بالایی برخوردار است و در صنعت ساختمان نیز بسیار پرکاربرد است مردم در بازار موازییک ها را با نام های موزاییک حیاطی، سنگ مصنوعی سمنت پلاست و واش بتن یا موزاییک شسته می شناسند که به تفصیل به بررسی هرکدام می پردازیم.

 

انواع موزاییک حیاطی

موزاییک سیمانی: این نوع موزاییک تنها از سیمان ساخته شده و در لایه رویه سنگ های تزیینی وجود ندارد و ممکن است با استفاده ازشیار ها و طرح های ساده به آنها نقش های بسیار ساده داده شود.

موزاییک شیاردار: موزاییک هایی که در پیاده رو ها از آنها استفاده می شود و دارای فرورفتگی و برجستگی است.

موزاییک شسته: موزاییکی را گویند که در لایه رویۀ آن دانه های شن به صورت برجسته وجود دارد و سطح آن صاف و صیغلی نیست.

موزاییک سنگ دار: موزاییکی که در لایه رویه ی آن از سنگ های تزیینی مثل مرمر، گرانیت، شیشه و غیره در طرح های مختلف استفاده می شود و زیبایی منحصر بفردی را ایجاد می کند، این موزاییک ها به صورت شیاردار، شسته و صاف ساخته می شوند.

موزاییک پلاکی: موزاییک هایی که در لایه رویۀ آنها مصالح ساختمانی سخت و صیغل پذیر وجود دارد و اندازه ی متفاوت بسته به نوع کاربردشان دارند.

 

موازییک پلیمری چیست؟

موزاییک پلیمری یا سنگ مصنوعی سمنت پلاست ترکیبی از بتن و پلیمر است که با کیفیت بسیار بالا تحول عظیمی را در صنعت سنگ و موزاییک ایجاد کرده است. مواد تشکیل دهنده این موزاییک ها ماسه، سیمان، رزین، رنگدانه های شیمیایی و آب است.در فرایند ساخت این محصول ترکیب پلیمر و نانو باعث تغییر ساختار و کریستاله شدن سیمان شده که باعث چند برابر شدن قدرت و استحکام آن می شود؛ همچنین ویژگی هایی مثل خاصیت آب گریزی، تراکم بافت مولکولی، افزایش چسبندگی و ... در آن به وجود می آورد که سبب برتری آن نسبت به سنگ طبیعی از لحاظ قدرت تحمل فشار و استحکام می شود.

 

مقایسه موزاییک سنتی با موازییک پلیمری

·   موزاییک پلیمری در مقایسه با موزاییک سنتی بسیار سبکتر است زیرا به دلیل مقاومت کافی با ضخامت کمتری تولید می شوند و در نتیجه به دلیل وزن کمتر، کار با آنها بسیار آسانتر است.

·   موزاییک پلیمری از مقاومت بالاتر(تقریبا سه برابر بتن) و چسبندگی بیشتری  نسبت به موزاییک های سنتی برخوردار است.

·   موزاییک پلیمری دارای تنوع رنگ بیشتری نسبت به موزاییک های سنتی است و قابلیت اجرا در طرح های گوناگون را داراست.

·   موزاییک پلیمری در سایز های مختلف وجود دارد در نهایت برای نصب آنها به برشکاری زیاد نیازی ندارد.

·   موزاییک های پلیمری در شرایط بد آب و هوایی نیز نسبت به موزاییک سنتی مقاومترند و درهنگام تغییرات آب و هوایی ترک نمی خورند.

·   موزاییک پلیمری تنوع قیمت زیادی دارد.

معایب سنگ های مصنوعی

با وجود تنوع زیاد رنگ و نقش در سنگ های مصنوعی، زیبایی این سنگ ها هیچ گاه نمی تواند

جایگزین زیبایی طبیعی و خدادادی سنگ های طبیعی مثل گلسنگ و رنگ های بی نظیر آنها شود.

موزاییک تک لایه

موزاییکی که تنها یک لایه رویه دارد و لایه زیرین ندارد و در ساختمان های چند طبقه از آنها استفاده میشود و بسیار نازکتر از موزاییک های معمولی است ولی با وجود وزن کم و نازک بودن از مقاومت بالایی برخوردار استو در آن از سنگ دانه های بسیار ریز استفاده می شود. این نوع از موزاییک بیشتر در کشور های آلمان و ایتالیا ساخته می شود.

 

موزاییک واش بتن یا بتن شسته

این نوع موزاییک در واقع نوعی کفپوش بتنی است که از ترکیب ماسه، مواد روان کننده بتن، سنگ دانه های معدنی و چسب بتن در رنگ های مختلف تشکیل می شوند . این موزاییک ها به دو روش پرسی و ویبره تولید می شوندکه در روش ویبره مواد را در قالب های مخصوص می ریزند و بعد از عبور از مرحله ی ویبره وارد اتاق بخار می شوند و پس از یک روز آنها را از قالب خارج کرده و با فشار آب زیاد شسته می شوند تا زیبایی آنها نمایان شود و در روش پرسی نیز مواد را در قالب های آماده می ریزند و روی آن ماسه و سیمان می ریزند و وارد دستگاه پرس می کنند به این ترتیب موزاییک دو لایه ساخته می شود و پس از آن مانند روش ویبره ای موزاییک را با فشار آب زیاد می شویند.

اجرای موزاییک شسته

این موزاییک ها را می توان به روش خشکه چینی یا ملات خیس نصب کرد. ولی باید قبل از نصب زیرسازی محل نصب کاملا کوبیده و متراکم شود و همچنین بین موزاییک ها باید بین 5-1 سانتی متر فاصله باشد و از ریختن دوغاب و سیمان و ماسه روی آنها اجتناب شود و نکته مورد توجه دیگر این است که برای شستن این موزاییک ها نباید از مواد اسیدی و نمک استفاده شود.

موارد استفاده موزاییک شسته

واش بتن را بیشتر در مکان های عمومی و محوطه های خارجی، کنار استخر ها، باغ، رمپ پیاده رو، پمپ بنزین، محوطه ی بین بلوک های ساختمانی، فضای سبز و... به عنوان کفپوش می توان استفاده کرد. از این نوع کفپوش ها می توان در محیط های رو بسته نیز استفاده کرد.

ویژگی های واش بتن

·     قدرت تحمل بالای فشار

·     چسبندگی سنگدانه ها با بتن که موجب می شود سنگدانه ها از بتن جدا نشوند

·     استفاده از سنگدانه های مقاوم در برابر فشار

·     مقاوم بودن در برابر شرایط بد جوی که دچار ترک خوردن نمی شوند

 

قیمت موزاییک

قیمت موزاییک به نوع، اندازه، کیفیت و تنوع رنگ و طرح های آن بستگی دارد و بین 15 تا 200 هزار تومان متغیر است.