موزاییک در ساختمان

قبل از اینکه راجع به موزاییک و انواع آن صحبت کنیم، لازم است تا با فرایند ساختن ساختمان آشنا شویم تا بتوانیم جایگاه هر مصالح ساختمانی را در فرآیند ساخت ساختمان تشخیص دهیم، همانظور که می دانیم فرآیند ساخت ساختمان در دو مرحله کلی خلاصه می شود ۱-مرحله سفت کاری ۲-مرحله نازک کاری

در مرحله نازک کاری مصالح و متریال هایی مانند گچ، شیشه، کاشی، موزاییک و…  مورد استفاده قرار می گیرد و در مرحله سفت کاری مصالحی مانند تیرآهن، بتن، انواع سنگ و… مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین موزاییک در مرحله نازک کاری ساختمان قرار می گیرد.

موزاییک چیست؟

موزاییک نوعی کف پوش ساختمان می باشد که تراکم بسیار بالایی دارد و مواد تشکیل دهنده آن، سیمان، پودرسنگ، ماسه و سنگ دانه می باشد. موزاییک کاربرد بالایی در ساخت و سازهای در اقصی نقاط دنیا دارد ولی کماکان در ایران جایگاه اصلی اش را پیدا نکرده است. کاربرد موزاییک هم در فضای داخلی ساختمان می باشد و هم فضای بیرونی و نحوه تراکم سازی موزاییک در دو روش زیر انجام می شود.

ویبره کردن

در این روش سطح موزاییک تولید شده صاف است و نیازی به ساب زدن ندارد چراکه در فرآیند تراکم آن  از لرزش و ویبره استفاده می شود و تحت هیچ گ.نه فشار خارجی نمی باشد.

پرس کردن

در این نوع روش تولید موزاییک ، یک دستگاه پرس کار تراکم موزاییک را انجام می دهد و میزان فشار رابظه مستقیمی با نوع و میزان سنگ دانه های به کاربرده شده دارد. و در این روش تراک، سطح خارجی موزاییک نیاز به ساب زدن دراد.

انواع موزاییک

موزاییک ها را می توان براساس مواد اولیه ساخت و طرح های آن دسته بندی کلی نمود، اگر بخواهیم موزاییک ها را بر اساس مواد اولیه ساخت آن ها دسته بندی کنیم می توانیم به ۱-موزاییک پلیمری ۲-موزاییک سیمانی ۳-موزاییک لاشه ای ۴-موزاییک گرانیتی ۵-موزاییک واش بتن اشاره نمود. و در انواع موزاییک بر اساس طرح نیز به موزاییک ساده، موزاییک شسته، یا واش بتن، موزاییک شیاردار اشاره کرد.

موزاییک پلیمری

مواد تشکیل دهنده موزاییک پلیمری ماسه، روان کننده بتنی، رنگ های معدنی و پلیمر، آب و الیاف پ پ می باشد، در واقع پلیمرها در این نوع موزایک باعث ایجاد پیوندی مقاوم و مستحکم از پلیمری می شود که این امر منجر به ایجاد مقاومت بالای موزاییک می گردد.

موزاییک سیمانی

موزاییک سیمانی نوعی موزاییک می باشد که مواد اولیه آن فقط سیمان می باشد و سطح آن فاقد هرگونه سنگ های زینتی می باشد، و تنها دارای شیار و طرح های ساده است.

موزاییک لاشه ای (پلاکی)

موزاییک لاشه ای یا یا همان موزاییک پلاکی نوعی موزاییک می باشد که سطح رویی آن را با سنگ و یا دیگر مصاح ساختمانیی تژیین کرده باشند، در واقع این مصالح به صورت پلاک هایی بروی سطح موزاییک نمایان می شوند و به این دلیل به آن پلاکی می گویند. توجه شود که این سنگ ها به صورت کاملا صاف برو سطح موزاییک قرار می گیرند بنابراین سطح موزاییک کاملا صاف و صیقلی می باشد.

موزاییک گرانیتی

در موزاییک گرانیتی از دانه های ریز یا درشت شن و ماسه جه ساخت بروی سطح آن استفاده می شود، زمینه این نوع سیمان نیز می تواند سفید، لیمویی، سبز، قزمز و.. باشدبدلیل شباهت ظاهر این نوع موزاییک به گرانیت به آن موزاییک گرانیتی می گویند.

موزاییک واش بتن

این موزاییک یکی از پرطرفدارترین نوع موزاییک برای استفاده در حیاط، و محیط باز ساختمان می باشد در موزاییک واش بتن سنگ دانه ها به طور کامل سطح رویی موزاییک را نگرفته اند و با آن هم سطح نیستند و بخشی از آن سنگ دانه ها، به حالت برجستگی سطح موزاییک درآمده است.

استاندارد فنی موزاییک

موزاییک هم مانند سایر محصولات استاندارد فنی مشخصی دارد که بر اساس آن استاندارد شاخص های  تست ذوب و یخبندان، مقاومت خمشی، تابیدگی، و گونیا بودن ومورد بررسی و تست قرار می گیرد.

شماره استاندارد موزاییک تا قبل از سال ۱۳۹۵، شماره استاندارد ۷۵۵ تعیین شده بود که پس از تغییراتی به دو استاندارد زیر تبدیل شد:

۱- شماره استاندارد ۲/۷۵۵- موزاییک با کاربرد بیرونیبا-توجه بیش تر به سیکا ذوب و یخبندان

۲-شماره استاندارد ۱/۷۵۵- موزاییک با کاربرد درونیبا-توجه کم تر به سیکل ذوب و یخ بندان